Inge Smedts website

Toen Inge Smedts aan de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans in Lier afstudeerde met grootste onderscheiding voor zowel fluit als kamermuziek, besloot ze om er haar toekomst van te maken.

Al snel werd ook in wedstrijden duidelijk dat ze hiermee geen foute keuze maakte. Ze werd finaliste van de Axion Classics wedstrijd, kreeg de medaille van de stad Lier en diverse prijzen voor fluit en kamermuziek.

Tijdens haar hogere studies was Inge leerlinge bij Frank Hendrickx (Brussel), Marieke Schneemann (Amsterdam) en Aldo Baerten (Antwerpen), bij wie ze in 2003 haar meesterdiploma behaalde.

Ook internationaal was ze zeer welkom in masterclasses van o.a. Gaby Pas-Van Riet, Andrea Lieberknecht, Jonathan Snowdon, William Bennet en Peter-Lukas Graf.

Bij diverse jeugdorkesten deed ze zowel in België als daarbuiten ervaring op o.l.v. dirigenten als o.a. Peter Rundell, Michel Tilkin en Robert Groslot.

In 2017 behaalde Inge nog een tweede masterdiploma met grote onderscheidng voor piccolo in de klas van Peter Verhoyen aan het Conservatorium in Antwerpen. Haar artistieke project Cocktail Maison werd met de grootste onderscheiding (19/20) gewaardeerd.

Door haar interesse voor folk- en volksmuziek kwam Inge bij de populaire balfolkformatie Anveld en de popfolkgroep Ayunda terecht en behaalde ze ook een bachelordiploma "Volks- en Oude Muziek" voor doedelzak en barokmusette bij Jean-Pierre Van Hees aan het Lemmensinstituut (Leuven). Met deze formaties speelde ze op grote folkpodia als oa Dranouter en Folkwoods (NL).

Inge was negen jaar 1e soliste fluit en is sinds 2015 1e soliste piccolo bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, is de fluitiste van het Scarlet Harptrio, harpduo Casual Chic en houtblaaskwintet Amarant(+) en speelt daarnaast regelmatig als freelance-muzikante in kamermuziekensembles en orkesten of voor cd-opnames.

Als soliste trad ze reeds op in binnen- en buitenland, van Noorwegen tot China, zowel op fluit, piccolo als doedelzak. Ze creëerde ook voor haar geschreven concerti in oa het Harpa Concertgebouw in Reykjavik (Ijsland) en de Blauwe Zaal van deSingel in Antwerpen (2017).

In 2013 werd ze als soliste met Percussie-ensemble De Herleving Brussegem ook wereldkampioen met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade (NL), en dit met een voor haar geschreven concerto voor fluit, altfluit, piccolo en Vlaamse doedelzak met percussie-orkest.

In november 2013 bracht Inge de cd Casual Chic uit met muziek voor fluit en harp, bijpassende films en poëzie. Deze cd was ook haar debuut als producent en werd uitbracht onder haar eigen platenlabel IS Productions. Eind 2017 komt ook haar tweede album Cocktail Maison uit, met voor haar geschreven muziek voor fluit, piccolo, altfluit en marimba/vibrafoon in combinatie met cocktails en hiphop.

Inge behaalde in 2003 haar aggregaatsdiploma aan het Koninklijk Concervatorium van Brussel en in 2004 behaalde Inge aan de Open Universiteit de nodige credits voor haar Propedeuse Psychologie.

Inge is naast haar activiteiten als uitvoerend muzikant ook actief als docent fluit, piccolo en doedelzak en als coach voor houtblazers en ze is een veel gevraagd jurylid voor examens en wedstrijden.